Kratec dal
GUMIKERESŐ
GUMI MÉRETE (pl.: 195/65R15)      GYÁRTÓ
/ R

Személy
Kisteher
Terepjáró
Téli gumi
Nyári gumi
Négyévszakos
Defekttűrő
Csak akciós
MOTORGUMIKERESŐ
GUMI MÉRETE (pl.: 120/70ZR17)
/ R
GYÁRTÓ
 
 

GUMIKERESŐ
GUMI MÉRETE (pl.: 195/65R15)      GYÁRTÓ
/ R

Személy
Kisteher
Terepjáró
Téli gumi
Nyári gumi
Négyévszakos
Defekttűrő
Csak akciós
MOTORGUMIKERESŐ
GUMI MÉRETE (pl.: 120/70ZR17)
/ R
GYÁRTÓ
 
 

premio abroncs- és autószerviz

Téli gumiabroncs: vásárlás előtti tudnivalók


Hó, jég, szakadó eső: a leggyakorlottabb autóvezetők is joggal tartanak tőle, mikor kedvezőtlen, veszélyes időjárásban kell vezetniük. A téli abroncs használata ilyenkor nagyobb biztonságot ad, megfelelő megoldás lehet ebben a helyzetben. A költséges beszerzés előtt azonban érdemes minél több információt összegyűjteni a megvásárolni kívánt termékről, milyen érvek szólnak a téli abroncs használata mellett, esetleg ellene. Közérthető útmutatónkban minden olyan tudnivalót megtalál, amire a téli abroncs vásárlása előtt, a megfelelő termék kiválasztásához szüksége van.

Témaköreink:

● Pontosan miben különbözik a téli gumiabroncs a normal abroncstól?
● Milyen törvényi szabályozás vonatkozik a téli abroncs használatára?
● Hogyan tudom eldönteni, hogy szükségem van-e egyáltalán téli abroncsra?
● Mennyibe kerül a téli abroncs, és mennyi megtakarítás érhető el vele?How much winter tyres will cost versus how much you may save
● Mikor kell téli abroncsra váltani, és meddig kell használnom?

Az útmató ezenkívül a piaci kínálatban szereplő, a téli abroncs alternatíváiként kínált megoldásokat is számba veszi. Ha személyes, kifejezetten az Ön igényeire szabott tanácsadásra van szüksége, keressen minket, elérhetőségeinken.

Milyen abroncs a téli abroncs: mi a különbség a téli és a nyári abroncsok között?

A téli gumiabroncsot kifejezetten alacsonyabb hőmérsékleten való használatra fejlesztették ki: ilyen körülmények között jobb tapadást és vonóerőt biztosít. Az “alacsonyabb hőmérséklet” alatt rendszerint a 7 °C alatti hőmérsékletet értjük - az ez alatti hőmérsékleten a téli abroncs jobb teljesítményt nyújt mint a normál, nyári abroncs, nem csupán tapadás és vonóerő, hanem kanyartartás és fékhatás tekintetében is.

De vajon a téli abroncsok tényleg a hírükhöz méltóan jól teljesítenek? Az ilyen abroncsok esetében többről van szó, mint hogy havas vagy jeges úton hatékonyan hárítják a megcsúszásveszélyt, 7 °C alatti hőmérsékleten ugyanis száraz és nedves útfelületen egyaránt a nyári abroncsnál sokkal jobb tapadást biztosítanak. Az állítást teszteredmények* is igazolják - 5 °C-os hőmérsékleten, nedves útfelületen vizsgálták a téli gumiabroncs fékhatását a nyári abroncséhoz képest: a 62 mérföldes (100 km/órás) sebességről állásig fékezett, normál, azaz nyári abronccsal szerelt jármű fékútja 70,5 méteres volt, míg a téli abronccsal szerelt járműé csupán 65,7 méter.

Ennek az az oka, hogy a normál abroncs hideg időben megkeményedhet, ezért a fékútja megnő, esős időben, vizes útfelületen pedig megnövekszik a felúszás (aquaplaning) kockázata is. A téli abroncs futófelülete az alkalmazott speciális gumikeveréknek köszönhetően a hideg ellenére, és az olyan veszélyes útfelületen is, mint a hó és jég, kellően rugalmas, jól tapadó marad.

A lágyabb gumikeverék jobban tapad az aszfalton, és a téli abroncs futófelületén lévő mintázati blokkok mélyebbek és szélesebbek, mint a normál, nyári gumiabroncs esetében. A még jobb tapadás és úttartás biztosítására a tervezők a gumiblokkokat apró csatornácskákkal, úgynevezett mintázati lamellákkal látták el.

A téli abroncs oldalfalán két jelöléssel is találkozhatunk: az M+S (Mud and Snow = sár és hó) és a 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake = három hegycsúcs hópehellyel) jelöléseket. Az M+S jelölés azt jelenti, hogy a jelölt abroncs havas és sáros felületen is megfelelő, a normál abroncsokénál jobb úttartással rendelkezik - a jelölés kiadásának azonban nem felétele a kötelező, egységes teljesítményteszt, és négyévszakos abroncsokon is megtalálható. A 3PMSF jelölés viszont csak a téli abroncsok oldalfalán látható. Ez a jelölés azt igazolja, hogy az abroncs az EU szabályozásnak megfelelő tesztelés során teljesítette a havas felületen elvárt teljesítményminimumot. A neves abroncsgyártók, így a MICHELIN is ezért javasolják vásárlóiknak, hogy havas utakon, télies 3PMSF jelöléssel ellátott gumiabroncsot használjanak.

Téli abroncs – a tények:

● 7⁰C alatti hőmérsékleten teljesít a legjobban
● Maximális havas és jeges vonóerőre optimalizálva
● Mélyebb és szélesebb futómintázat
● Futóblokkjai apró csatornákat, lamellákat tartalmaznak
● Felismerhető a 3PMSF jelölésről

Milyen szabályozás vonatkozik a téli abroncs használatára?

Az Egyesült Királyság területén például nem kötelező a téli abroncs. Más országok azonban más szabályozást alkalmaznak, utazás előtt ezért mindig ellenőriznünk kell, hogy a célországban törvényileg kötelező-e a téli abroncs használata.

Ausztriában novembertől április közepéig a tényleges útviszonyoktól függetlenül kötelező a téli abroncs használata. A szabálytalankodók járműveit elszállítják, és 5 000 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Svédországban is hasonló szabályozás van érvényben: a téli abroncs használata december és március vége között kötelező a svéd utakon. Németországban pedig csak akkor kötelező a téli abroncs, ha az útviszonyok téliesre változnak.

Még olyan országokban is, ahol törvényileg nem írják elő a téli abroncs használatát - például Svájcban, Olaszországban, Bulgáriában vagy Andorrában -, előfordulhat, hogy a “forgalom akadályoztatása” miatt megbüntetik a havas utakon való autózáshoz nem meg megfelelően felkészített járművek vezetőit.

A szabályozás nem mondja ki, hogy téli abroncs használatakor mind a négy kerékre ugyanolyan, téli mintázatú abroncsot kell felszerelni, mi mégis ezt ajánljuk - biztonsági okokból. Vegyes felszerelés esetén a jármű stabilitása, úttartása válhat nem megfelelővé, kanyarodás közben megcsúszhat a jármű, esetleg a kerekek kipörögnek, ami a forgalomban balesetveszélyes helyzeteket hozhat magával.

Hogyan tudom eleldönteni, hogy egyáltalán kell-e téli abroncsot szerelnem az utómra?

A téli abroncs az év hidegebb időszakában biztosít járművünk számára megfelelő teljesítményt, de hogy megéri-e a befektetés, hogy érdemes-e egyáltalán téli abroncsot szereltetnünk az autónkra, az számos tényezőtől függ. Érdemes tehát közelebbről megvizsgálnunk az adott jármű használatának módját: hogyan használjuk jellemzően az autót és hol - ettől a két körülménytől fog a leginkább függni a kérdésre adott válasz.


● Milyen gyakran használja az autóját?
● A leginkább hol használja az autót? Autópályán vagy inkább városban?
● Vidéken vagy városban él?
● Milyen téli időjárás jellemző azon a tájegységen, ahol Ön él?
● Főleg nappal szokott vezetni, vagy éjszaka is a volánhoz kell ülnie?
● Szokott az autóval külfödre menni?

Általánosan kijelenthető, hogy a téli abroncsra várhatóan valóban szüksége lesz azoknak a vidéki autósoknak, akiknek a lakóhelyére egyébként jellemző a havas, jeges, hideg tél és a sok eső. Ha azonban valaki városban él, ahol az utakat rendszeresen hó- és jégmentesítik, a téli abroncs használatát nem feltétlenül a körülmények, hanem személyes döntés vezérelheti.

A téli gumiabroncs üzemeltetésének költségei

A téli abroncs vételára a jármű típusától, a keréktárcsa méretétől függ. Egyes abroncsgyártók weboldalán lehetőség van az adott jármű jellemzői szerinti abroncskeresésre, pl. márka, típus, motortípus, gyártási év és abroncsméret alapján, a megfelelő abroncs kiválasztása ezzel a módszerrel leegyszerűsödik.
Az üzemeltetés költségeibe beleszámíthat az is, hogy az üzemeltető esetleg úgy dönt, hogy “megspórolja” az évenként kétszeri fel- és leszereltetést a gumisműhelyben, és egy második felniszetten tárolja az éppen nem használt abroncsokat - vagy pedig az úgynevezett gumihotel szolgáltatást választja, ahol megfelelő otthoni tárolóhely hiányában eltároltathatja a nem használt abroncsszettjét.

Az abroncscsere, illetve -felszerelés költségén túl érdemes arra is gondolni, hogy célszerű négy abroncs helyett ötöt vásárolni, a pótkerékhez. Ha nyári gumival szerelt pótkereket használunk a három téli abroncs mellett, a jármű úttartása az eltérő tapadási teljesítmények miatt sokkal bizonytalanabb lehet.

Téli gumiabroncs - biztonsági tanácsok

A téli abroncs beszerzését érdemes még a hideg idő beállta előtt megtenni, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek bennünket. Ugyanígy a felszereltetést is tanácsos az előtt az időszakra ütemezni, mikor várhatóan 7 °C alá esik a hőmérséklet. Az ennél magasabb hőmérsékleten ugyanis a téli abroncs a nyárinál rosszabb teljesítményt nyújt, nem javasolt tehát túl korán elkezdeni használni. Az időjárástól függően rendszerint október közepétől április közepéig javasolt a téli abroncs használata.

A minőségi téli abroncs várhatóan négy-hat évig szolgálja a biztonságos téli autózást, amennyiben csak az év hidegebbik felében használjuk. A szabályozás szerint 1,6 mm a legkisebb profilmélység, amellyel még használható az abroncsunk. Egyes abroncsgyártók azt javasolják, hogy a jobb tapadás érdekében a törvényileg előírt értéknél nagyobb profilmélységnél már érdemes lehet az abroncstól megválni, és új szettet beszerezni, az olyan abroncsok azonban, mint a MICHELIN Alpin 6 a futófelület teljes elkopásáig megtartják meggyőző teljesítményüket (fékhatás, vonóerő, gyorsulás) - a Michelin mindenképpen azt javasolja az autósoknak, hogy ezeket az abroncsokat csak 1,6 mm-es profilmélységnél cseréljék újra. Ezáltal nem csak pénzt takaríthatunk meg, hanem környezettudatos magatartást is tanúsítunk.

Mint minden gumiabroncsot, a téli abroncsot is javasolt rendszeresen átvizsgálnunk. Az abroncs üzemi nyomását havonta egyszer, vagy hosszabb utak előtt ajánlott ellenőrizni, és a gyártó által javasolt értékre utánállítani.


A téli gumiabroncsot kiváltó megoldások. Négyévszakos abroncsot vagy téli abroncsot?

A kopásálló, de nehezen felszerelhető hólánc szintén megoldás lehet téli vészhelyzetben. A téli abronccsal ellentétben ez a megoldás csak nagy mennyiségű hóval vagy jéggel vastagon beborított útfelületen, és nem állandóan használható helyettesítő módszer. A hólánc olcsó, de csupán időlegesen használható alternatíva, amely speciális helyzetben jelenthet megfelelő megoldást.
Egy másik helyettesítő megoldás lehet a négyévszakos abroncs használata, amely télies és nyárias időben egyaránt hatékonyan teljesít. Száraz felületen a fékhatása a nyári abroncséhoz hasonlíthatóan jó, és nedves, hideg időben is jó a tapadása. Szélsőségesen télies, közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes helyzetekben ellenben a téli abroncsnál kevésbé jól teljesít. Alapos megfontolás után, a használati körülmények függvényében mégis jó megoldás lehet: ha csak alkalmanként használja járművét télies időben, jeges, havas úton, akkor a MICHELIN CrossClimate termékcsaládja kitűnő választás az Ön számára. Ha azonban a téli időszakban jellemzően valódi télies utakon autózik, akkor mindenképpen olyan téli abroncsra lesz szüksége, mint amilyen a MICHELIN által gyártott Alpin. Fedezze fel teljes téli abroncs termékkínálatunkat a GUMIKERESŐBEN, vagy érdeklődjön elérhetőségeinken. delbudagumi.hu/newsite/index.php